Rosolis

Nazwa Rosolis pochodzi od łacińskiego określenia „ros solis”, czyli rosa słoneczna, a także od dodawanych do pierwszych receptur liści owadożernej rosiczki, które wydzielały błyszczące krople kleistej cieczy przypominające krople rosy. Nalewki te uważano nie tylko za lekarstwa, ale także za wykwintne przysmaki. 

Receptura Rosolisów trafiła do Polski w XVII wieku. Dawna Uprzywilejowana Fabryka Likierów, Rosolisów i Rumu Alfreda hr. Potockiego w Łańcucie zasłynęła z produkcji tych znakomitych trunków. Znane w całej Europie Rosolisy z Łańcuta uchodziły za najlepsze i najdroższe alkohole podawane na ucztach możnych ówczesnego świata.

Rosolisy produkowane obecnie powstają na bazie strych receptur, które były przekazywane z pokolenia pokolenie w Fabryce Wódek Polmos Łańcut.

Etykiet Rosolisów wzorowane są na XIX-wiecznych oryginałach.

 

Rosolis Ziołowy

Rosoli Kawowy

Rosolis Różany

/marki/rosolis-ziolowy-gorzki/
/marki/rosolis-kawowy/
/marki/rosolis-rozany/

Stosujemy pliki cookies w celi zbierania statystyk umożliwiających analizę ruchu na serwisie. Więcej informacji znajduje się w polityce prywatności